Υπεραγία Θεοτόκος

Κάντε κλίκ στην εικόνα για να διαβάσετε για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Τα πρώτα βήματα του Χριστού

Τα πρώτα βήματα του Χριστού
Η εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου κοντά στην Ιεριχώ.

Κατηγορίες

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..



facebook rss

Βρες πότε Γιορτάζεις

Ο Σταυρός

Το Σύμβολο της Πίστεως & Ερμηνεία

Πάτερ Ημών & Ερμηνεία

Προσευχή στο Άγιο Πνεύμα

Πως ονομάζονται και ποιοί είναι οι ύμνοι που ψάλλονται στην Εκκλησία;

Νηστειοδρόμιο 2017

Πίνακας με τις νηστείες & καταλύσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας

Κομποσκοίνι

Διάβασε όταν..

Πότε κάνω το Σταυρό μου στις ακολουθίες..

Όταν δεν κάνεις σωστά τον Σταυρό σου

Πώς μπαίνω στο Ναό;

Πότε είμαστε όρθιοι κατά τη Θεία Λειτουργία

Πῶς θά γίνουν τά σώματά μας μετά τήν Δευτέρα Παρουσία

Αντίδωρον

Ψαλμοί

Βασιλική. Από το Blogger.
Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ἐκζήτηση συγγνώμης
ἀπὸ τὸν Ἅγιο Νεκτάριο τὸν Θαυματουργό




Ἑβδομήντα ἑπτὰ ἔτη μετὰ τὴν κοίμησή του, ἑκατὸν ὀκτὼ μετὰ τὴν ἀναχώρησή του ἀπὸ τὴν Ἀλεξάνδρεια καὶ τριάντα ἑπτὰ μετὰ τὴν ἐπίσημη ἀναγνώρισή του ὡς Ἁγίου της Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἀπὸ τὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως, ὁ Ἅγιος Νεκτάριος ὁ Θαυματουργός, ὁ ὁποῖος ἀδίκως εἶχε κατηγορηθῆ καὶ ἐκδιωχθῆ ἀπὸ τὴν θέση του στὸ Πατριαρχεῖο τῆς Ἀλεξανδρείας, ἀποκατεστάθη διὰ ἀκυρώσεως καὶ ἐξαφανίσεως τῆς ἄδικης ποινῆς ἡ ὁποία τοῦ εἶχε ἐπιβληθῆ.



Συγκεκριμένα ὁ τότε Πατριάρχης Ἀλεξανρείας Πέτρος Ζ´ (+2004) καὶ ἡ περὶ αὐτὸν Ἱερὰ Σύνοδος τὴν 15.1.1998 ἐζήτησαν κατὰ τὴν διάρκεια συνοδικῆς συνεδρίας καὶ ἐνώπιον τῆς εἰκόνος τοῦ Ἁγίου συγνώμη ἀπὸ τὸν Ἅγιο, ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας.

Στὴν ἀνακοίνωση τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας διαβάζουμε: «Τὴν Α.Θ.Μ. ἀπὸ μακροῦ ἀπησχόλησε τὸ θέμα τῆς ἀδίκου ποινῆς ἀποπομπῆς ἐκ τῆς δικαιοδοσίας καὶ τοῦ κλίματος τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας, τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Νεκταρίου Πενταπόλεως τοῦ Κεφαλά. Τὸ γεγονὸς τοῦτο ἤγαγεν Αὐτὴν νὰ εἰσηγηθῇ εἰς τὴν Ἁγίαν καὶ Ἱερὰν Σύνοδον, ὅπως αὐτὴ ἐπιληφθῇ τοῦ σοβαροῦ τούτου θέματος. Μετὰ προσοχῆς πολλῆς ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος διασκεψαμένη, ἐν φόβῳ Θεοῦ, καὶ τῆς εἰκόνος τοῦ Ἁγίου εὑρισκομένης ἐν τῇ Συνοδικῇ Αἰθούσῃ, ἀπεφήνατο διὰ τὴν ἀποκατάστασιν τῆς διαλευθείσης κανονικῆς τάξεως καὶ ἐξητήσατο τὴν συγχώρησιν παρὰ τοῦ Ἁγίου Πατρὸς ἡμῶν Νεκταρίου διὰ τὸν διωγμὸν καὶ τὴν ἀδικώτατην κατ᾿ αὐτοῦ μῆνιν, ἐπηρείᾳ τοῦ πονηροῦ».

Ἡ ἀπόφαση τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας εἶναι ἱστορική. Ὄχι διότι ὁ Ἅγιος τοῦ εἰκοστοῦ αἰῶνος εἶχε ἀνάγκη ἀπὸ τὴν ἐνέργεια αὐτήν, ἀλλὰ διότι ἡ πράξη αὐτὴ εἶναι δεῖγμα γενναιότητος, μετανοίας καὶ δικαιοσύνης. Εἶναι μία πράξη ποὺ τιμᾷ τὸν Πατριάρχη Πέτρο καὶ τὴν Σύνοδο τοῦ Πατριαρχείου, οἱ ὁποῖοι θέλησαν νὰ ἀποκαταστήσουν κυρίως τὴν διασαλευθεῖσα κανονικὴ τάξη καὶ τὸ τρωθὲν κῦρος τῶν τότε προκατόχων τους.

Τὸ φωτεινὸ παράδειγμα τοῦ βίου καὶ τὸ ἔργο τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου μπορεῖ νὰ ἀποτελέσῃ στὴν διαχρονικὴ πορεία τῆς Ἐκκλησίας, καὶ στοὺς σημερινοὺς δύσκολους καιροὺς ἰδιαίτερα, σημεῖο ἀναφορᾶς γιὰ τοὺς ἐκκλησιαστικοὺς ἡγέτες καὶ γιὰ κάθε χριστιανό. Θὰ μιμηθοῦμε ἢ θὰ μείνωμε στοὺς ἐγκωμιαστικοὺς λόγους;



Πώς όμως και γιατί κατηγορήθηκε;


Όλη του η ζωή ήταν μια αγία αναφορά, αναφερόταν πάντα στο Θεό για την καθημερινότητά του, για τα ζητήματά του και πάντα ο Θεός τον βοηθούσε ακόμα και όταν πάλι τότε τον συκοφάντησαν. Η μητέρα ….της Ξένης της μοναχής …που είχε δώσει και συνέντευξη σε ένα βιβλίο του Μανώλη Μελινού ….πολύ ωραίο ….με συνεντεύξεις ανθρώπων που πρόλαβαν τον Άγιο Νεκτάριο και τον έζησαν και γράφει κάτω από την φωτογραφία της Ξένης τι τράβηξε για μένα ο Άγιος …ήπιε πολύ πικρό ποτήρι και έκλαιγε αυτή η μοναχή ….τώρα έχει κοιμηθεί …ήταν τότε κοριτσάκι . Την είχε πάρει λοιπόν ο Άγιος Νεκτάριος στο Μοναστήρι …νέα αλλά με επιθυμία να μονάσει .

Προσευχόταν ο Άγιος και πήγαινε με τα παιδιά …τις νέες κοπέλες στο βουνό απέναντι και έλεγαν τοΠάτερ ημών, τους μάθαινε να προσεύχονται, τους μάθαινε να λένε τη νοερά προσευχή το Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησέ με, το οποίο το συστήνει ο Άγιος Νεκτάριος που αγαπούσε και καλλιεργούσε τη νοερά προσευχή.



Η μητέρα της λοιπόν η οποία τόσο πολύ δεν ήθελε να φύγει το παιδί της από κοντά της -θεώρώντας ότι ο Άγιος της άρπαξε το παιδί κάνοντάς της «πλύση εγκεφάλου» - πήγε εκεί κάνοντας μεγάλη φασαρία και στο τέλος αφού είδε ότι δεν γινόταν τίποτα, πλήρωσε τον ανακριτή του νησιού, για να συκοφαντήσει τον Άγιο.



Του λέει:
-Θα σε πληρώσω αρκεί να πεις ότι ο Νεκτάριος διαφθείρει τα παιδιά και τα άλλα του κόσμου, και το δικό μου το κορίτσι. Αυτό αν το πεις θα σε πληρώσω όσο θέλεις.


Πάει λοιπόν ο ανακριτής και του λέει:
Πού τα πετάς τα παιδιά που κάνεις; Πού τα βάζεις σε ποιο πηγάδι τα πετάς;
Και τον πιάνει από τα γένια και τον ταρακουνούσε…τον Άγιο !


Και ο Άγιος Νεκτάριος είπε:
- Εγώ είμαι καθαρός από αυτά που με κατηγορείτε και δεν ξέρω για ποιο πράγμα λέτε.

Του λέει ο ανακριτής:
- Λοιπόν… ο Ιατροδικαστής που θα εξετάσει το κορίτσι θα μας πει πόσο καθαρό είναι το κορίτσι και τότε αλλοίμονό σου.

Τον ταρακουνάει και φεύγει από το μοναστήρι. 

Μαζεύονται τότε οι μοναχές και λένε στον Άγιο:

-Σεβασμιότατε να του κάνουμε μήνυση.

Και ο Άγιος τις είπε:

-Καμιά μήνυση. Χτυπήστε την καμπάνα να μαζευτούμε να κάνουμε παράκληση στην Παναγία και προσευχή γιατί φοβάμαι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα έχει καλό τέλος.

Ύστερα..

Έρχεται ιατροδικαστής να πάρει το κοριτσάκι να το εξετάσουν, για το κατά πόσο είναι αγνό και καθαρό, και το κοριτσάκι αυτό έτρεμε….έτρεμε από το φόβο του κι έτρεμε από την καθαρότητά του, όπως κι η Παναγία διεταράχθη…εταράχθη στο λόγο του Αγγέλου, έτσι κι αυτή φοβήθηκε σε αυτό το γεγονός που πήγε κάποιος να την ελέγξει.

Την φωνάζει ο Άγιος Νεκτάριος σε ένα δωμάτιο και της λέει:
-Εσύ παιδί μου είσαι γενικά στη ζωή σου καθαρή;


Και απαντά η Ξένη η μοναχή:

-Σεβασμιότατε είμαι απάτητη σαν το χιόνι. Ούτε ένα σπουργιτάκι δεν έχει πατήσει πάνω σ αυτό το χιόνι, ούτε το σημάδι από ένα σπουργιτάκι δεν υπάρχει στην ψυχή μου. Είμαι καθαρή.

Της απαντάει λοιπόν ο Άγιος:

-Τότε μη φοβάσαι. Μη φοβάσαι, θα δείξει ο Θεός και όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι τίποτα, έλα να σου δώσω λίγο γλυκό . Κατεβάζει τότε ένα γλυκό του κουταλιού και της δίνει λίγο να την γλυκάνει που χε φοβηθεί.

Και αποδείχθηκε περίτρανα και η καθαρότητα του κοριτσιού και η αγιότητα του Αγίου Νεκταρίου.


Αλλά μετά από λίγες μέρες ήρθε μια γυναίκα τρέμοντας και κλαίγοντας του λέει:
-Σε παρακαλώ κάνε κάτι Σεβασμιότατε ο άνδρας μου έχει πάθει γάγγραινα στο δεξί του χέρι.

-Ποιος είναι ο άνδρας σου;

-Είμαι η γυναίκα του ανακριτή.

Ήταν η γυναίκα αυτού που με το χέρι του είχε πιάσει τον Άγιο Νεκτάριο και τον ταρακουνούσε και τον τράβαγε από τα ρούχα και τα γένια και τον συκοφαντούσε και τον έβριζε. Το χέρι αυτό που άγγιξε τον Άγιο έπαθε γάγγραινα και ο Άγιος απάντησε με προσευχή και αγάπη.


Μόνο που αυτή τη φορά ο Θεός δεν άκουσε την προσευχή του. Θέλησε να δείξει παραδειγματικά, ότι δεν μπορείς να παίζεις με τους Αγίους, δεν μπορείς ποτέ να τα «βάζεις» με τους Αγίους και το Θεό χωρίς ποτέ να μην πληρώσεις κάποιο τίμημα….και σε αυτή τη ζω.


Και γι ΄αυτό έφυγε από τον κόσμο αυτό ο ανακριτής ….πέθανε με τραγικό θάνατο …επέτρεψε ο Θεός, για να καταλάβουν όλοι ότι όποιος αγγίζει τον Άγιο Νεκτάριο και τον συκοφαντεί δεν θα χει καλό τέλος… ούτε από τον Θεό θα εισακουστεί η προσευχή του.


Υπάρχει μια δικαιοσύνη που βάζει τάξη στα πράγματα…. Και πόσα υπέροχα πράγματα υπάρχουν για το τέλος της ζωής του Αγίου ...για τα θαύματα που έκανε για τους Αγίους που έβλεπε, τις οπτασίες που είχε, για τα προορατικά που είχε πει, για το τέλος της μονής, για θέματα προσωπικά που καταλάβαινε τις ψυχές των ανθρώπων, που απεκάλυπτε μυστικά των μοναζουσών και τους έλεγε τόσα.



πηγές:

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..

Καλώς Ήρθατε στο ιστολόγιο μας. Η προσπάθειά μας είναι μόνο προς Δόξαν Θεού..
Χαῖρε, Ξύλον μακάριον.
Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιησούς Χριστός

Κάντε κλίκ στην εικόνα, για να διαβάσετε για τον Ιησού Χριστό.

Σήμερα τιμούμε:

Αναγνώστες

Άγιος Νεκτάριος

Αφιέρωμα στον Άγιο προστάτη μου.

Κατεβάστε την android εφαρμογή μας.

Άγιον Όρος/Διαμονή

Βοήθησε κι εσύ

Βοήθησε και συ αν μπορείς, στην Ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου

Ακούστε Ζωντανά

Ενοχικά παθήματα....

Εξομολόγηση

Οι αιτίες που κάνουν την Πίστη στο Θεό να εξασθενεί και να πεθαίνει.

Χρειάζεσαι Βοήθεια;

Προσθέστε το banner μας

Φιλικά Ορθόδοξα Sites

Δωρεάν Ορθόδοξες εφαρμογές για το κινητό ή το tablet σας. (Free Greek Orthodox Apps on Google Play)

Βιβλίο Επισκεπτών

Προβολές σελίδας

Επισκέπτες

free counters